Till SO

Frågeställning

 

Vem va Mahatma Gandhi?

 

Varför är han så känd?

 

 

Gandhi

Mahatma Gandhi kom från en köpmannafamilj. Han va en Indisk advokat, politiker och en andlig ledare. Han var en av ledarna i kampen för ett fritt och självständigt land, alltså Indien. Han hade tankar om icke våld, det blev grunden för hinduismen.

Mahatma föddes den 2 oktober år 1869 i Indien hos en Indisk familj. Han levde ett harmoniskt liv med sin mamma och pappa. Hans pappa , Karamchand, jobbade som jurist och blev senare premiärminister. Hans mor, som uppfostrade honom, var en stark troende hindu. Hon uppfostrade Mahatma att han inte ska använda våld, inte skada levande varelser, han lärde sig också om vegetarianism, att han inte ska äta kött.

I maj 1883, när han blev 13 år så gifte hans familj bort honom med en tjej i samma ålder. Dom fick fem barn. Han flyttade sedan till London för att plugga juridik. Hans fru och hans barn stannade kvar i Indien. Han hade lovat sin mor att han skulle fortsätta att leva under hinduismens regler, att han inte skulle äta kött, dricka alkohol osv. Medans han pluggade i London blev han mer och mer troende. När han år 1891 flyttade tillbaka till Indien för att fortsätta studera så gick det inge bra för han vågade inte, han va för blyg och osäker, men han va en utbildad advokat.

 

När han va 24 år så blev han erbjuden ett jobb i Sydafrika. Han tackade ja och flyttade dit för att arbeta en tid, men han blev väldigt chockad av hur han blev behandlad. Dom diskriminerade folk, särskilt människor från Indien. Han blev avkastad från ett tåg, när han vägrade flytta från första klass till en tredjeklassvagn när han hade en förstaklassbiljett. Han blev också slagen av en chaufför för att han vägrade resa på en fotplanka för att lämna plats åt en annan mer ''värd'' person. Han blev också utestängd från flera hotell. När allt detta hände så vaknade han till och såg alla orättvisor och rasism mot Indier.

 

 

Gandhi, en kämpe!

 

Efter all diskriminering i Sydafrika så började Gandhi att kämpa för ett samhälle där alla var lika mycket värda. Han bestämde sig för att stanna längre i Sydafrika för att hjälpa Indierna att förskaffa rösträtt. År 1897, då Gandhi återvände till Indien på en snabb resa, blev han attackerad av en brittisk mobb som ville trycka ner honom för att han kämpade för ett självständigt Indien. Indien va ju en brittisk koloni, så de vore ju inte så bra om dom blev av med Indien för där fanns de ju mycket te som dom kunde tjäna pengar på. Så dom ville helt enkelt stoppa dom.

År 1906 kungjorde den brittiska regeringen en ny lag där dom tvingade kolonins indiska befolkning att registrera sig. Det året antog Gandhi sin levnads tanke om satyagraha (att hålla fast vid sanningen), han uppmanade sina landsmän att gå emot den nya lagen och utstå bestraffningarna för att dom går emot lagen, istället för att gå emot med våld. Detta ledde till sjuårig kamp där tusentals indier fängslades, piskades eller till och med sköts för att dom hade strejkat, vägrat registrera sig, bränt sina registreringskort eller gjort något liknande.

 

År 19014 återvände Gandhi tillbaka till Indien igen och stannade där i resten av sitt liv, förutom en gång då han va på en kort resa till Europa.

 

Gandhis första större framgång skedde 1918 med satyagrahakampanjerna i Indien. I en del ställen i Indien så odlade man olika växter för att få fram färgämnen och andra växter man kunde tjäna pengar på, istället för att man odlade mat så att folket kunde överleva. Detta va britterna som odlade. Dom tryckte undan invånarna med missiler och och jordägarna (dom flesta va britter) därför levde folket under fattigdom. Byarna va väldigt ohygieniska och smutsiga. Efter svältkatastrofen tog britterna ut en tung skatt som de insisterade på att höja. Det va verkligen katastrof då.



Klara x)

men Moa!

du kan ju inte blogga på lektionen! :o ;) ♥

2011-11-25 | 13:53:15 | http://klaramoanges.blogg.se/
Emma [foto]

jaha, så du ska kopiera? :p

2011-11-25 | 16:03:53 | http://emmaeriksssons.blogg.se/
Ebba

Intressant Moa! <33

2011-11-25 | 18:23:04 | http://ebbakvarme.blogg.se/



Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback



»Hej hopp! Det här är en blogg om mig och min vardag! Jag är en lite häst tokig tjej som älskar att dansa och sjunga! Bor uppe i det kalla Jämtland 2 mil från skidorten Åre. Rider, fotograferar och är ute på äventyr mest hela tiden! Hoppas du gillar bloggen och intresserar den dig så följ mig gärna med bloglovin. ♥